Oppervlaktevoorbereiding en verzorging van microcement


De volgende richtlijnen zijn voor hoofdaannemers, stukadoors, schilders, verwerkers, architecten en opdrachtgevers die verantwoordelijk zijn voor het voorbereiden / specificeren van oppervlakken voor microcement en daaropvolgend onderhoud. Lees deze zorgvuldig door alvorens u begint met de voorbereidingen.


Kunt u het schilderen?


De beste manier om een ​​oppervlak voor SeaStone microcement voor te bereiden, is door je voor te stellen dat je het gaat schilderen. Hoewel microcement erg sterk en flexibel is, is het alleen zo sterk en stabiel als de ondergrond waarop het wordt aangebracht. En net als verf worden klonters, stoten, gaten en bewegingen waarschijnlijk overgedragen op het eindproduct, wat het eindresultaat kan aantasten. Als u een gladde afwerking wilt, bestendig tegen scheuren, moet u er zeker van zijn dat de ondergrond glad en bestendig is.

We kunnen helpen om oppervlakken op een correcte manier te prepareren, maar het zal gemakkelijker en goedkoper zijn als dit wordt voltooid tijdens de eerste voorbereidingen.



Goed geconsolideerd


Oppervlakken dienen goed geconsolideerd te zijn.. Scheuren in het microcement als gevolg van niet-geconsolideerde oppervlakken vallen onder de verantwoordelijkheid van de aannemer die de ondervloer heeft gelegd, niet de aanbrenger van het microcement.

We kunnen scheuren en gaten vullen die tijdens het uithardingsproces in het oppervlak zijn ontstaan. Maar door verdere beweging in de ondervloer ontstaan ​​er scheuren in het oppervlak.

Hoewel microcement erg hard is, mag het alleen als toplaag worden beschouwd. Het is de verantwoordelijkheid van de aannemer die de ondergrond legt om ervoor te zorgen dat de gebruikte materialen geschikt zijn voor het doel en goed worden geconsolideerd.



Verbindingen en uitzettingsvoegen


Overal waar twee afzonderlijke ondervloeren samenkomen, of ze nu op verschillende tijdstippen zijn gelegd of met opzettelijke uitzettingsvoegen, is de kans het grootst dat er beweging optreedt langs de voeg. Als er beweging is in de ondervloeren, kan dit ervoor zorgen dat het microcement langs de voeg scheurt.

Om scheuren in het microcement, veroorzaakt door koude voegen, te voorkomen, moeten ondervloeren van beton en dekvloeren waar mogelijk in één keer worden gegoten, rekening houdend met eventuele dilatatievoegen.

We zullen een kraal of drempel invoegen om de 2 oppervlakken en microcement aan weerszijden tot aan de kraal te scheiden.



Vlakke oppervlakken


Oppervlakken moeten waterpas zijn. Vloeren die niet vlak zijn, moeten worden geëgaliseerd met een zelfnivellerende en geschikte egaline. Laat 4 mm over tot de hoogte van de afgewerkte vloer voor microcement.

Microcement kan op een breed scala aan ondergronden worden aangebracht, waaronder beton, dekvloeren, cementplaten, keramiek, gipsplaten, multiplexplaten, spaanplaten en mdf.

Het is belangrijk om te onthouden dat oppervlakken vlak en waterpas moeten zijn. Om die reden vragen we dat alle wanden gestuukt zijn.

Microcement kan niet rechtstreeks op natuurlijk hout worden aangebracht dat het risico loopt te kromtrekken.

Houten vloerdelen moeten worden bedekt met een geschikte cementplaat. Deze moeten vlak en tegen elkaar aan worden geplaatst.

De platen moeten stevig op hun plaats worden bevestigd (gelijmd en geschroefd), zodat er geen risico op beweging is. Planken moeten vlak  over het hele gebied worden gelegd. Openingen moeten worden opgevuld met een geschikt hard vulmiddel, geen siliconen. Geef het vulmiddel voldoende tijd om uit te harden voordat beginnen met de werkzaamheden.



Minder dan 5% vochtgehalte


Alle oppervlakken moeten een vochtgehalte van minder dan 5% hebben wanneer we komen om te installeren. We kunnen het vochtgehalte bij aankomst testen, maar werk alstublieft volgens de door de fabrikant aanbevolen levertijden voor pas gelegde oppervlakken. Als de oppervlakken niet droog zijn wanneer we ter plaatse aankomen, zullen er extra kosten en / of vertragingen bij de bouw ontstaan.



Hardheidstest


We zullen betonnen vloeren testen voordat we microcement leggen en zullen niet verder gaan als ze minder zijn dan 4 op de hardheidsschaal van MOHs. Vloeren moeten vrij zijn van stof en overmatige cementmelk.



Toegang en verdieping voorbereiden


Voor dat we aan het werk gaan, moet het gebied volledig worden ontruimd. Er is geen toegang tot andere werkzaamheden gedurende de tijd die nodig is om het werk te voltooien (meestal 7 dagen). We hebben liever dat plinten en schopplanken worden verwijderd / weggelaten voordat de werkzaamheden beginnen.



Waterdicht


Er mag geen risico zijn dat er van buitenaf water in het microcement komt - bijv. Door openstaande ramen / deuren of optrekkend vocht.
Er mag geen risico zijn dat water of andere vloeistoffen het microcement raken terwijl we in de kamer werken, aangezien dit vlekken en verdere sporen zal veroorzaken waarvoor we kosten in rekening moeten brengen.
Tot het geseald is, zal het microcement erg poreus zijn, zodat eventueel op het oppervlak gemorst water vlekken krijgt. Iedereen die water op het oppervlak morst of op enigerlei wijze markeert, moet de kosten van reparaties op zich nemen.



Uithardingstijden


Pas 4 weken na het leggen is het microcement volledig uitgehard. Zorg ervoor dat u gedurende deze tijd geen voorwerpen op de vloer bekrast, laat vallen of sleept. De kosten voor het herstellen van eventuele veroorzaakte schade zullen door de verantwoordelijken moeten worden betaald. Na uitharding is microcement sterk, antislip en goed bestand tegen vlekken. U kunt het behandelen zoals u een harde houten vloer zou behandelen.



Vloerverwarming


Vloerverwarming moet in bedrijf zijn gesteld en een volledige cyclus hebben doorlopen (van de laagste naar de hoogste temperatuur met tussenpozen zoals aanbevolen door fabrikanten van dekvloeren en vloerverwarming) voordat we ter plaatse arriveren.

Zorg ervoor dat de vloerverwarming 48 uur voor aanvang van de werkzaamheden is uitgeschakeld, tenzij anders aangegeven, en houd deze tijdens de werkzaamheden uitgeschakeld.

Na het aanbrengen van het microcement moet minstens 48 uur verstrijken voordat de verwarming geleidelijk wordt aangezet (+ 5 ° C elke dag).

Houd het water dat de circuits binnenkomt gedurende 2 of 3 dagen op 25 ° C. Verhoog vervolgens geleidelijk de watertemperatuur tot 45 ° C en laat deze enkele dagen aanstaan. Verander de temperatuur altijd geleidelijk, zowel aan het begin als aan het einde van de verwarmingsperiode. Zorg ervoor dat de verwarming binnen 4 weken na het leggen van de vloer aanstaat.

Zorg ervoor dat de relatieve luchtvochtigheid in de kamers niet te laag is. Vermijd altijd een ophoping van warmte veroorzaakt door vloerkleden en tapijten, of het gebrek aan ruimte tussen het meubilair en de vloer.



Aanvullende vereisten voor douches en natte ruimtes


Voorafgaand, moeten de wanden van de doucheruimte tot aan de douchebakken worden gepleisterd. Doedit altijd met een cementgebonden stuc. Harde douchebakken die geschikt zijn voor vinyl vloeren  moeten stevig op hun plaats worden bevestigd om beweging te voorkomen. Het is de verantwoordelijkheid van de onderaannemer die de bak plaatst om ervoor te zorgen dat het afschot voldoende is om het water naar de afvoer te laten stromen. Er mogen geen openingen zijn tussen douchebakken en aangrenzende vloeren. Laat ongeveer 4 mm over tot de hoogte van de afgewerkte vloer voor microcement.



Zorg voor microcementoppervlakken



Eerste 7 dagen


Zoals alle beton duurt het 28 dagen voordat microcement volledig is uitgehard. De eerste 7 dagen na het leggen is het op zijn zachtst. Gedurende deze tijd mag het alleen worden blootgesteld aan licht gebruik en licht voetverkeer.

Elk zwaar werk wordt niet aanbevolen, maar als het toch gebeurt, raden we u aan de vloer te bedekken met een ademend materiaal of alleen te bedekken tijdens het werk en de bescherming voor het grootste deel van de tijd op te verwijderen. Het oppervlak moet uitdrogen en uitharden. Als de luchtstroom beperkt is, kan het vlekken maken en niet correct uitharden.


Bevestiging aan oppervlakken nadat Microcement is geïnstalleerd


Er kan worden geboord en geschroefd met boren die geschikt zijn voor de ondergrond.
Omdat het de sealers zijn die microcement waterdicht maken, moeten eventuele gaten  worden beschermd tegen het binnendringen van vocht door siliconen in schroefgaten te plaatsen of door armaturen te omringen en volledig met siliconen te monteren. Er moet ook voor worden gezorgd dat de sealers of coatings niet worden bekrast tijdens het installeren van armaturen en fittingen.



Niet slepen of iets laten vallen


Het wordt afgeraden om zware voorwerpen over het oppervlak te slepen, aangezien dit schade kan veroorzaken. Om meubels te verplaatsen: het is raadzaam om ze op te tillen en te ondersteunen, nooit te slepen. Het is noodzakelijk om vloeren met deksels of vilt te beschermen tegen de drukpunten van meubels (metalen voetjes, scherpe oppervlakken) of voorwerpen met schurende of zware contactoppervlakken.

Ondanks het gebrek aan dikte, is een van de belangrijkste eigenschappen van dit materiaal de hoge weerstand en hardheid; sommige producten kunnen zelfs worden gebruikt in gebieden met veel verkeer.

Verschillende factoren zijn van invloed op de weerstand en hardheid van microcement, zoals de ondervloer waarop het wordt aangebracht, het gekozen type microcement en de gebruikte sealer.

We kunnen onderscheid maken tussen twee soorten weerstand:



Mechanische weerstand


Microcement zal, vanwege zijn beperkte dikte, vervormen bij een sterke slag als de onderliggende steun vervormt. Een voorbeeld hiervan is het microcement dat op gips wordt aangebracht. Als de basis vervormt omdat deze een slechte weerstand heeft, zal het microcement ook vervormen. Op een ondergrond als terrazzo zal de weerstand groter zijn.

Slijtage: deze weerstand is afhankelijk van zowel het type microcement als de sealer. Over het algemeen is de slijtvastheid vergelijkbaar met hardhout.



Weerstand tegen vlekken


De chemische bestendigheid is afhankelijk van de sealer die wordt gebruikt om het product te beschermen. Onze sealers en coatings behoren tot de beste in de branche voor zowel hardheid als sterkte.

Zowel azijn als citroensap laten lichte sporen achter op microcement. Deze zuren tasten het oppervlak aan zoals op marmer, maar als ze snel worden schoongemaakt, zullen er geen vlekken ontstaan.

Zoutzuur, zuiver bleekmiddel, aceton en ammoniak zullen na een half uur  vlekken maken, maar als het schoonmaken snel gebeurt, blijven er geen vlekken achter. Als er watervlekken verschijnen binnen de eerste 4 weken van gebruik, houd het gebied dan droog en waarschuw ons onmiddellijk, want vlekken worden permanent als ze niet snel worden behandeld.



Schoonmaak


Om de lange en duurzame levensduur van onze microcementen te garanderen, raden we het gebruik van water en neutrale zeep aan.

De verzorging van microcement is vergelijkbaar met die van natuurlijk houten parket. Wij adviseren om blijvende nattigheid of langdurig contact met vocht te vermijden. Natte tapijten en handdoeken op de vloer laten liggen is niet aan te raden, evenals lekkende potten. De oppervlakken moeten ook vrij worden gehouden van stenen of gruis die krassen op de coating kunnen veroorzaken. Voorkom stoten en wrijven met harde voorwerpen.

Hoewel microcement een hoge chemicaliënbestendigheid biedt, dient het reinigen te gebeuren met neutrale zeep, nooit met agressieve of ontkalkingsmiddelen. Vermijd bovendien producten zoals chloor, bleekmiddel, ammoniak, zeep en wasmiddelen in het algemeen, omdat deze de beschermende film kunnen beschadigen.




Share by: